АрхивТова съобщи Виктория Клещанова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология

...
АрхивТова съобщи Виктория Клещанова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология
Коментари Харесай

Астрономическата пролет идва със сняг! Вижте къде ще вали

 Архив
Това заяви Виктория Клещанова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представена от " Фокус “.

През нощта от югозапад още веднъж облачността се усили, само че се задържа съвсем без превалявания. Беше съвсем безшумно. Минималните температури бяха най-вече сред минус 2° и 3°.

Днес ще е най-вече облачно и от югозапад ще завали дъжд, в планинските региони – сняг. Вечерта преваляванията ще обзет и Централна България. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат най-вече сред 5° и 10°. Атмосферното налягане едва ще се увеличи и ще се приближи до междинното за месеца.

Над Черноморието облачността ще е забележителна. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са сред 6° и 8°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще доминира облачно време, с превалявания от сняг. Ще духа слаб до сдържан югоизточен, по високите и открити елементи югозападен, вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 0°, на 2000 метра - минус 6°.

В неделя и понеделник преваляванията ще продължат, има нараснала възможност за обилни количества, първия ден основно в Западна, втория - в Северна България. През нощта против неделя на доста места в западната част от страната дъждът ще премине в сняг, в неделя преваляванията там ще са смесени, от дъжд и от сняг; на изток ще вали най-вече дъжд. Ще духа сдържан източен вятър.

През нощта против понеделник и в понеделник в Дунавската низина вятърът ще стане североизточен и ще нахлуе още леден въздух. Валежите там ще са от сняг, в Лудогорието и Добруджа ще има условия за виелици и навявания. Температурите там ще са съвсем без дневен ход, близки до нулата.

В северозападната половина от страната ще се образува неравномерна снежна завивка от към 5 до към 20 см. В Югоизточна България температурите ще са относително високи, дневните ще доближават тук-там до към 10°; ще вали дъжд, допустима е слаба гръмотевична активност. В югозападните региони още денем преваляванията ще спрат, а до сутринта във вторник на всички места ще спрат.

Във вторник вятърът ще отслабне и ще стане от север-североизток. Ще доминира облачно време, основно в западните региони ще превали, най-вече слаб сняг. Максималните температури в множеството места ще са сред 1° и 6°.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР